Astean behin edo bitan aireztatu behar dugu konpostagailua

Bi astez behin Udalak bidalitako pertsona bat hurbiltzen da Uliako mintegietan aurkitzen diren konpostaguneen jarraipena egitera.

Uliako konposta oso ondo hasi zen tenperartura hartzen, 57ºC zeuzkan hasi eta aste gutxira, baina azken jarraipenetan tenperatura asko jaitsi da.

Konpostajearen prozesuak fase desberdinak dauzka. Lehenengo fasean tenperatura asko igotzen da, 60-70ºC arte. Tenperatura igotzea normala da eta ona ere bai, konposta higinizatzen delako. Etxe-konpostan, materia organiko gutxiago botatzen delako, ez da tenperatura altua lortzen, baina auzokonpostan lortu beharko litzateke.

Pasadan astean 33ºC baino ez zeuzkan konpostak. Hori nahikoa aireztatzen ez delako izan daiteke. Konpostajearen prozesuak oxigenoa behar du, eta aireztatzen ez bada, prozesua gelditzen da. Konpostagailuaren tapa altxatzen denean eta, batez ere, materiala nahasten denean lurrina atera behar da.

Beraz, astean behin edo bitan aireztatu behar da han daukagun tresna erabiliz.

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Una o dos veces por semana tenemos que airear el compostador

Cada dos semanas el Ayuntamiento envía una persona para hacer el seguimiento de los compostajes comunitarios.

En el caso del compost que estamos haciendo en Ulia, las primeras semanas fue muy bien y cogió muy buena temperatura, 57 ºC, pero en los últimos seguimientos la temperatura ha debido de bajar mucho.

El proceso de compostaje tiene varias fases. En la primera fase la temperatura sube mucho, hasta 60-70ºC. Que suba la temperatura es normal y, además, bueno, ya que así se higieniza el compost. Cuando se levanta la tapa del compostador y, sobre todo, cuando se revuelve el interior debería salir vapor caliente. En el compostaje doméstico no suele subir la temperatura porque el aporte de materia orgánica es más lento, pero en el compostaje comunitario sí que debería subir.

Esta pasada semana nuestro compost no tenía más que 33 ºC. La razón puede ser que no estemos aireando lo suficiente. El compostaje es un proceso aeróbico, que necesita oxígeno para producirse.

Por lo que una o dos veces por semana tenemos que airear el contenido del compostador con la herramienta adecuada.

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